Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröd med hela vetekorn

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Det här brödet är jättelätt att baka, men kräver planering.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vetekornen behöver ligga i blöt i minst 4 timmar. De hela kornen är viktiga – det är de som ger lång mättnad. Vetemjöl special eller durumvete gör att brödet trots hög halt av fibrer blir högt och luftigt.
  2. Skölj av vetekornen och låt dem ligga i blöt i 4 timmar.
  3. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och rör i rapsolja, salt och anis. Arbeta in vetekorn, havregryn och det mesta av vetemjölet. Arbeta kraftigt, 6 minuter med maskin eller det dubbla med armkraft. Jäs övertäckt i 45 minuter tills degen nått nästan dubbel storlek.
  4. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Är degen mycket lös, arbeta in lite mer mjöl. Platta eller kavla ut till en platta, ca 30x30 cm. Rulla ihop och lägg med skarven ner på smord plåt. Då blir brödet högt.
  5. Sätt ugnen på 275°. Snitta brödet med vass kniv. Jäs övertäckt i ca 25 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
  6. Sätt in brödet i mitten och grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.