En läcker och annorlunda paj. Den goda vaniljsmaken tillsammans med de likörmarinerade aprikoserna gör den till mångas nya favoritpaj.
Instruktioner
- Riv mandelmassan. Lägg smör, socker, mjöl och riven mandelmassa i en matberedare med kniven isatt och kör tills en deg bildas. Det går även bra att arbeta ihop ingredienserna för hand.
- Smörj pajformen. Kavla ut degen och tryck ut den i formen. Låt degen stå kallt ca 1 timma. Sätt ugnen på 200 grader.
- Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 150 grader.
- Hacka aprikoserna fint och låt bitarna marineras i cointreau, ca 30 minuter. Fördela sedan de marinerade aprikosbitarna i pajskalet.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång, vaniljfrön och hälften av sockret.
- Vispa äggulorna pösigt med resten av sockret. Ta bort vaniljstången från gräddblandningen och tillsätt sedan ägg- och sockerblandningen.
- Häll smeten i pajskalet och grädda 45 minuter. Låt pajen svalna innan den ska serveras. Pudra gärna över lite florsocker före serveringen.
Publicerat den
18 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar