Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Caponata Siciliana ( Auberginer på Sicilianska)

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Första gången jag smakade på caponata var på Sicilien, det var i början på 1960-talet, och jag skulle gifta mig där. Min f d svärmor var en underbar matmamma. På detta sätt gjorde hon sin caponata. Den är jättegod att bara äta som den är, kall eller varm spelar ingen roll. Underbar till grillat!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tvätta auberginerna och skär dem i kuber på ca 2x2 cm. De skall inte skalas. Lägg kuberna i en rymlig skål och salta rikligt på dem. Rör om så att saltet kommer på alla sidorna. Häll på kallt vatten så att det nätt och jämnt täcker. Låt auberginekuberna ligga i blöt i ca 1-1½ timma.
  2. Lägg auberginerna i en sil och spola av. Låt dem sedan ligga kvar i silen så de får droppa av. Detta gör man för att få bort det beska på auberginerna. Torka dem väl med hushållspapper.
  3. Under tiden hackar man löken och skär selleristjälkarna i små bitar. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i bitar på 2x2 cm. Kärna ur paprikorna och skär även dem i mindre bitar på 2x2 cm. Dela oliverna på mitten.
  4. Värm olivolja i en stor stekpanna. När den är varm steker man auberginkuberna i ca 4-5 minuter eller tills de är gyllene. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. I samma olja steker man löken och sellerin tills de blivit mjuka och då tillsätter man paprikan. Detta skall nu stekas på svag värme tills paprikan har blivit al dente (nästan mjuk).
  5. Lägg nu i oliverna, den avrunna kaprisen, tomatbitarna och auberginerna. Rör försiktigt om, salta och peppra efter smak. Allt får nu småkoka i ca 5 minuter. Rör om varsamt 3-4 gånger under tiden. Lös upp sockret med vinägern och häll det på caponatan. Lägg även i den hackade basilikan. Låt det småkoka ytterligare 5-10 minuter.
  6. Servera rätten ljummen eller kall. Den är god som tillbehör till kött eller fågel, jättegod till grillat och kan fövaras upp till 2 veckor i kyl. Se bara till att det finns olivolja högst upp. Glöm inte ett gott bröd till!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • lotteschioler 27 januari 2011

    Tack för att du delar med dig av din suoceras underbara recept! Det bästa jag hittat ( även i mina italenska kokböcker) Har du fler sicilianska recept?

  • susanne_sand 22 juli 2014

    Den bästa Caponatan jag ätit! Och jag har ätit många...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.