I den här krämiga cheesecaken med spröd chokladbotten gömmer sig små strömmar av hallonsås och chokladsås.
Instruktioner
- Smält smör och socker i en kastrull över svag värme, rör sedan ner kaksmulorna.
Smörj en djup kakform med löstagbar botten, 20 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper.
Tryck ut smuldegen jämnt över kakformens botten och sidor.
Kyl i minst 30 minuter.
- Lägg färskosten till fyllningen i en vid skål och rör mjuk med en träsked eller elvisp. Rör ner äggulor, 4 msk socker, vaniljessens och grädde.
- Lägg gelatinet i 2 msk vatten i en liten värmetålig bunke och placera över en kastrull med hett vatten. Rör då och då tills gelatinet har smält, håll varmt.
Lägg hallon och socker till hallonsåsen i en kastrull.
Värm försiktigt tills sockret har löst sig, och koka sedan i 1 minut, tills det har tjocknat något. Pressa genom en sil och låt svalna.
Lägg choklad och grädde i en annan kastrull, värm tills chokladen har smält. Rör sedan om ordentligt, och låt svalna tills det är ljummet, men fortfarande flytande.
Rör ner gelatinet i färskostsmeten.
- Vispa äggvitan till hårt, men inte torrt skum. Vispa sedan ner resten av sockret, en sked i taget. Vispa tills det blir tjockt innan du tillsätter nästa sked. Rör ner 2 skedar av marängen i smeten och vänd sedan snabbt ner resten. Klicka ut små skedar av smeten i smulbotten så att det bildar ett första lager. Häll sedan ner hallon- och chokladsås emellan. Häll på resten av smeten och häll över sås igen. Blir det sås över kan du spara den och servera till.
- Använd ett grillspett och forma strimmor av sås i smeten. Skaka formen lite så att blandningen jämnas ut, och kyl den sedan i 2-4 timmar, tills cheesecaken har stelnat.
När det är dags att servera cheesecaken tar du ut den ur formen och drar försiktigt av papperet.
Servera i tunna skivor och eventuellt med extra sås.
Publicerat den
14 juli 2009
Liknande recept
Skriv kommentar