Ljuvlig och otroligt god kaka med kolasås som är både gluten- och mjölkfri. Kakan görs på valnötsmjöl och mandelmjöl.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, och smörj kanterna.
- Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Häll det kokheta vattnet över dadlarna och mosa dem. Rör i bikarbonaten i moset. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vänd ner dadelmoset i äggsmeten. Blanda ihop valnöts- och mandelmjöl. Vänd ner det i äggsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50-60 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Låt kakan svalna helt i formen och låt den gärna vila i några timmar.
- Kolasås:
Koka upp grädde, sirap och socker. Låt det koka i ca 10 minuter, tills den tjocknar något. Det blir en ganska lös kolasmet. Låt såsen svalna innan kakan garneras med den.
- Dekorera kakan med valnötter och servera gärna kakan med créme fraiche och färska bär.
Publicerat den
6 mars 2015
Liknande recept
Skriv kommentar