Skär smör eller margarin i bitar och finfördela i mjölmix som först har blandats med strösocker och salt. Tillsätt 1 uppvispat ägg och låt degen vila ca 30 minuter i kylskåp.
Ta fram en ugnssäker form, 21 cm i diameter. Ha 1/2 dl glutenfri mjölmix till hands och tryck ut degen med ”mjölade” fingertoppar till en tunn platta som går upp 2-3 cm runt kanten.
Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i 225° varm ugn i 10 minuter. Riv under tiden ett äpple grovt så att du får 2 dl rasp. Riv en tvättad citron fint så att du får 1 tsk rasp och mät upp russin. Blanda ned dessa tre ingredienser i en smet av kesella, gräddfil, socker, potatismjöl och 2 äggulor. Vispa 2 äggvitor till ett fast skum och vänd ned i kesellasmeten.
Ta ut formen och lägg i fyllningen. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda äppelkakan färdig i 30 minuter.