Rätten blir absolut finast tillagad av sensommar- och tidig höstsill.
Instruktioner
- Skär huvudet av sillen och drag samtidigt bort inälvorna utan att öppna buken.
Blanda ättiksprit och vatten,lägg ner sillen i lagen.
Lägg på en lätt tyngd, så att lagen täcker, och ställ sillen svalt 1 dygn.
- Ta upp sillen och låt den rinna av.
Stöt eller krossa pepparkorn och nejlikor grovt och smula lagerbladen ganska fint.
Blanda med salt och socker och strö ca 1 dl i botten på en kruka.
- Lägg ner ett lager sill med bukarna uppåt och strö på av kryddblandningen.
Varva sill och kryddor med ett tjockt lager av kryddblandningen överst.
Lägg på lätt press - en liten tallrik med t ex en vattenfylld glasburk på är lagom tyngd. Låt sillen stå svalt 3-4 veckor.
- Bjud den med potatis, kaviar och smör.
- Förvara resten av sillen i kylskåp.
Täck med plastfolie som sluter tätt.
Publicerat den
23 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar