Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Engelsk koladessert

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Sticky toffee pudding är en klassisk engelsk dessert som älskas av många. Dadlar ger ljuvlig konsistens och tillsammans med kolasås en oslagbar smak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj sex portionsformar som rymmer 2 dl med smör. Skaka formarna med mjöl så att de täcks av ett tunt lager. Lägg dadlarna i en kastrull med 2½ dl vatten och koka upp. Ta av från värmen, rör ner vaniljsockret och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och socker poröst med hjälp av en elvisp. Blanda mjölet med bakpulver, bikarbonat och salt. Rör ner äggen, lite i taget, i smörsmeten samt 2 msk sirap. Vänd ner lite av mjölet med lite av dadlarna i smörsmeten. Fortsätt på samma sätt tills all smet är blandad.
  3. Portionera upp smeten i portionsformar och grädda 30 minuter. Använd en provsticka för att prova om desserterna är klara. Den ska vara fuktig, men inte kletig när du drar den ur kakan.
  4. Gör kolasåsen. Hetta upp smöret och sockret i en kastrull och rör ner grädde och 1 msk sirap, lite i taget. Koka upp på svag värme. Rör om under tiden. Låt sjuda 4 minuter, rör om hela tiden.
  5. Ta ut desserterna ur ugnen, dra en kniv längs kanten på formarna och stjälp upp desserterna på tallrikar. Ringla över den varma kolasåsen. Servera som de är eller med vaniljglass till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.