- Serverar: 2 portioner
- Tid: 1 timme 20 minuter
Skriv ut
Från vårt baltiska grannland kommer detta mustiga surdegsbröd. Det bör få vila ett par dagar innan det skärs i tunna skivor. Drygt, hållbart och sällsynt gott. Tips: Om du redan har surdegskultur eller surdeg hemma används denna som start. Surdegskultur finns att köpa i vanliga livmedelsbutiker. Hur mycket som ska användas står på paketet.
Instruktioner
- Börja med surdegen: Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.
- Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt rågmjölet och blanda väl.
- Täck bunken med plastfolie. Låt degen stå i rumstemperatur under 2 dygn tills surdegen är bubblig och luktar syrligt.
- Gör deg 2: Blanda surdegen med jäst, rågmjöl, salt, kummin och lite av vetemjölet. Spara resten till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt. Bäst går det med maskin då degen är tung
- Låt degen jäsa övertäckt.
- Tag upp degen på mjölat bord. Knåda in resten av vetemjölet.
- Dela degen i 2 bitar. Forma dem till 2 bröd och lägg på en bakpapperklädd plåt.
- Låt bröden jäsa övertäckta. Sätt ugnen på 200 grader.
- Nagga bröden lätt. Grädda dem i nedre delen av ugnen. Låt bröden kallna i en bakduk.
Publicerat den
3 oktober 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta måste prövas, godaste surdegarna kommer från estland ;)