Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Estnisk limpa

(1 kommentar)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 1 timme 20 minuter
Skriv ut

Från vårt baltiska grannland kommer detta mustiga surdegsbröd. Det bör få vila ett par dagar innan det skärs i tunna skivor. Drygt, hållbart och sällsynt gott. Tips: Om du redan har surdegskultur eller surdeg hemma används denna som start. Surdegskultur finns att köpa i vanliga livmedelsbutiker. Hur mycket som ska användas står på paketet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med surdegen: Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.
  2. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt rågmjölet och blanda väl.
  3. Täck bunken med plastfolie. Låt degen stå i rumstemperatur under 2 dygn tills surdegen är bubblig och luktar syrligt.
  4. Gör deg 2: Blanda surdegen med jäst, rågmjöl, salt, kummin och lite av vetemjölet. Spara resten till utbakningen.
  5. Arbeta degen kraftigt. Bäst går det med maskin då degen är tung
  6. Låt degen jäsa övertäckt.
  7. Tag upp degen på mjölat bord. Knåda in resten av vetemjölet.
  8. Dela degen i 2 bitar. Forma dem till 2 bröd och lägg på en bakpapperklädd plåt.
  9. Låt bröden jäsa övertäckta. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Nagga bröden lätt. Grädda dem i nedre delen av ugnen. Låt bröden kallna i en bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • rkubar1 29 maj 2012

    Detta måste prövas, godaste surdegarna kommer från estland ;)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.