Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Farmor Marias äppeltårta

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Enkel och bärnstensfärgat dessert.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka ihop socker och vat­ten på medelhög värme tills blandningen är gyllenbrun. Häll den heta karamellen i en teflonform, ca 25 x 10 cm. Vicka formen så att den heta karamellen täcker sidor och kanter. Låt stelna.
  2. Skala äpplena och skiva dem millimetertunt på en mandolin, skärmaskin eller annat redskap.
  3. Täck formens botten med ett lager äpplen. Pensla med lite citronsaft och strö ½ msk råsocker över. Upprepa proceduren tills formen är fylld. Pressa ihop äpplena genom att trycka lätt.
  4. Grädda mitt i ugnen 20 minuter. Sänk värmen till 150 grader, lägg på aluminiumfolie och grädda ytter­ligare 20 minuter. Pröva med en sticka att den går igenom äpplena utan mot­stånd. Låt svalna och därefter kallna i kyl.
  5. Skär längs kanterna med en tunn kniv innan du stjäl­per upp kakan. Sitter kakan fast i formen får du ställa den upp och ner på en plåt i ugnen en kort stund med grillen på 250 grader.
  6. Servera med krossade mandelskorpor och vanilj­glass.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.