Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finsk svampsallad

 
  • Tid: 20 minuter
Skriv ut

Också mammas recept! Mycket god och vad jag förstår så är detta mycket finskt. Hon använde olika risker, peppar-, skägg- eller blodriska. Viktigt är att koka den i ca 10 minuter i rikligt med vatten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tips: Gillar du smetana men inte får tag på det kan du ersätta med ½ dl vispad grädde och 1½ dl mager kesella.
  2. Salta in svamp Inte bara riskor utan även smakstark svamp som fårticka kan saltas in. Peppar-, skägg- och andra bittra riskor måste kokas av i rikligt med vatten i minst 10 minuter. Häll bort kokvattnet. Väg om möjligt svampen och varva 1 kilo avkokt svamp med 500 g grovt salt i en stor glasburk (ungefär 2 liter svamp och 4 dl salt). Avsluta med ett lager salt och lägg på ett lock. Förvara kallt. Blötlägg svampen 6–8 timmar före användning.
  3. Efter ett par veckor är svampen färdig att använda. Vattna ur den, skölj den (smaka av) och hacka den ganska fint, samt krama ur ev restvatten. Hacka gul lök och blanda med svampen. Nu är det dags att tillsätta creme fraiche (bäst blir det med Smetana) i lämplig mängd och röra om.
  4. Låt stå i kylskåp för att få kyl skåpstemperatur och rör om innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.