Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fjällripa med risotto på matvete

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En lappländsk delikatess som serveras med svamp och en kul variant på risotto med matvete istället för ris.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Risotto: Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Rensa bort taggarna från taggsvampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen tills all vätska kokat bort, tillsätt 1 msk smör och fortsätt att fräsa några minuter, ställ åt sidan.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök, fräs löken glansig i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt matvetet, rör om och låt fräsa med ca 1 minut. Häll i vinet och låt koka in, rör ner svampbuljongen i omgångar.
  3. Koka på svag värme ca 30 minuter, tills matvetet är mjukt men fortfarande tuggmotstånd. Rör ofta i risotton så att den blir krämig. Tillaga undertiden riporna.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn riporna runtom i 2 msk smör i en stekpanna, lägg dem i en ugnssäker form med bröstsidan upp. Stick in en kötttermometer i den tjockaste delen.
  5. Ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 60 grader, det tar 7-8 minuter. Ta ut riporna och vänd dem så att de ligger med bröstsidan ned. Linda in i smörpapper, låt vila ca 10 minuter.
  6. Värm risotton och blanda i hälften av tranbären så de mjuknar. Tillsätt sedan svampen, rör om och låt allt bli varmt. Tillsätt ev mer buljong om det behövs. Rör ner 3 msk smör, 1 dl riven ost och citronskal precis före servering. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär loss bröst- och lårbitarna från riporna. Lägg upp risotto och ripa på varma tallrikar, toppa med resten av den rivna osten. Garnera med resten av tranbären och salladsskott.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.