Det tar 5 dagar att göra det, men det är det värt. Resultatet blir ett helt underbart gott bröd!
Instruktioner
- Gör surdegen först:
Blanda 2 dl vatten med 2 ½ dl rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
- Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
- Tillsätt på den fjärde dagen 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
- Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
- Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
- Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
- Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
- Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
- Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
- Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll en kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 225 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
- Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller
Publicerat den
25 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar