Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gammaldags valnötstårta

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Gör en härlig tårta på mormors vis med mycket valnötter och massor av fluffig grädde! Det litet syrliga äppelmoset i fyllningen ger en spännande brytning. En underbar tårta till kaffekalaset eller serverad som dessert efter en lätt måltid.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175° - den måste vara helt uppvärmd när kakan sätts in. Smörj och mjöla en rund form med raka kanter eller en gjutjärnsstekpanna med skaft som tål ugnsvärme.
  2. Knäck äggen i en stor skål, tillsätt socker och vatten och vispa till en tjock och pösig smet. Hacka valnötterna ganska fint. Blanda dem med vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör samman de båda blandningarna och häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 minuter, låt den svalna en stund och stjälp sedan upp den på bakgaller. Låt kakan kallna under bakduk.
  3. Rosta valnötterna till både fyllning och garnering på en plåt i ugnen ca 12 minuter. De ska få fin färg men absolut inte brända kanter. Hacka valnötterna till fyllningen. Vispa grädden tjock till fyllningen och tillsätt valnötterna.
  4. Dela kakan i 3 bottnar. Lägg den nedersta på ett kakfat och bred på hälften av äppelmoset samt hälften av valnötsgrädden. Upprepa med den mittersta bottnen och avsluta med den översta. Tryck till helt lätt.
  5. Vispa grädden till garneringen. Täck hela tårtan med en del av grädden. Lägg resten av grädden i en spritspåse och spritsa ett rutmönster med plats för 12-15 valnötter, en i varje ruta. Spritsa också raka "pelare" längs sidorna så att tårtan ser hög och fin ut. Avsluta med en spritsad kant längs hela ovansidan.
  6. Lägg en valnötshalva i varje ruta och låt tårtan stå kallt 1-2 timmar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.