Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grekisk filodegspaj

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Medelhavsköket har många ljuvliga desserter att bjuda på. Filodegen blir som ett pajskal och används flitigt i bland annat Grekland. Frasigt och gott.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tina filodegen. Gör citronlagen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Värm och rör om tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  2. Gör vaniljkrämen. Hetta upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tills det börjar bubbla, ta kastrullen från värmen. Vispa samman äggulor, socker, vispgrädde och vaniljsocker till en vit och fluffig kräm. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Tillsätt mjölken försiktigt under vispning. Häll krämen i kastrullen.
  3. Vispa och koka upp på svag värme. Låt den sjuda 1 minut. Häll krämen i en skål och blanda ev ner citronsaft. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen en timma. Krämen ska vara tjock och fast.
  4. Smält smöret. Sätt ugnen på 175 grader. pensla en ugnsform, ca 30x25 cm, med lite smält smör.
  5. Dela filodegsarken på mitten och lägg ett lager i formen. Pensla med smör. Varva sedan filodegsark och smält smör tills hälften av filodegen är använd.
  6. Fördela vaniljkrämen ovanpå. Fortsatt att varva resten av filodegen med penslat smör. Skär pajen i 16 bitar med en vass kniv. Grädda den i 45 minuter. Ta ut pajen och häll på sockerlagen. Servera ljummen eller kall.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.