Medelhavsköket har många ljuvliga desserter att bjuda på. Filodegen blir som ett pajskal och används flitigt i bland annat Grekland. Frasigt och gott.
Instruktioner
- Tina filodegen. Gör citronlagen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Värm och rör om tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
- Gör vaniljkrämen. Hetta upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tills det börjar bubbla, ta kastrullen från värmen. Vispa samman äggulor, socker, vispgrädde och vaniljsocker till en vit och fluffig kräm. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Tillsätt mjölken försiktigt under vispning. Häll krämen i kastrullen.
- Vispa och koka upp på svag värme. Låt den sjuda 1 minut. Häll krämen i en skål och blanda ev ner citronsaft. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen en timma. Krämen ska vara tjock och fast.
- Smält smöret. Sätt ugnen på 175 grader. pensla en ugnsform, ca 30x25 cm, med lite smält smör.
- Dela filodegsarken på mitten och lägg ett lager i formen. Pensla med smör. Varva sedan filodegsark och smält smör tills hälften av filodegen är använd.
- Fördela vaniljkrämen ovanpå. Fortsatt att varva resten av filodegen med penslat smör. Skär pajen i 16 bitar med en vass kniv. Grädda den i 45 minuter. Ta ut pajen och häll på sockerlagen. Servera ljummen eller kall.
Publicerat den
19 februari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar