Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grekiskt kransbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Grekland har mycket gott att erbjuda. Servera gärna detta goda bröd till ett glas retsina, det kådasmakande vita vin som är en av Greklands specialiteter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  2. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
  3. Gör fyllningen: Skala och finhacka löken. Riv fetaosten fint på ett rivjärn.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rektangulär platta, ca 30x50 cm. Fördela lök, fetaost och timjan på degplattorna.
  5. Rulla ihop plattorna från långsidan. Forma rullarna till kransar. Lägg kransarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Skär med en vass kniv några snitt i kransarna. Låt dem jäsa utan bakduk ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Grädda kransarna i den nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda kransarna ytterligare ca 20 minuter. Låt kransbröden svalna på galler utan bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.