Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gruyérepaj med tomat och oliver

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Paj för dig som gillar ost. Den har lite vuxensmak, men det går att välja en mildare ost om man vill göra den mer barnvänlig. Pajen passar bra till buffén och som middagspaj tillsammans med kallskuret och sallad.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka ihop smör och mjöl till en gynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
  2. Kavla ut degen till en stor platta. Klä en pajform, ca 26 cm i diameter med degen. Klä kanten med aluminiumfolie så att pajdegens kant inte sjunker ner under förgräddningen. Nagga degen med en gaffel och ställ in i kylen ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Ta bort folien från pajen när förgräddningen är klar.
  4. Hacka löken och fräs den försiktigt i lite smör, den ska bli mjuk men inte stekt. Rör ihop grädden, mjölken och äggen, tillsätt den rivna osten.
  5. Lägg löken i det förgräddade pajskalet. Häll i gräddmjölksblandningen. Fördela oliver och halverade körsbärstomater över pajen.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills den har stelnat och är gyllenbrun. Strö över några blad basilika före servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.