En mycket mättande bröd som håller sig länge.
Instruktioner
- Blanda rågkross, rågmjöl, linfrö, havre- och vetekli, solrosfrö, pumpakärna och salt i en bunke. Häll i 5 dl kokhet vatten och rör om så att alla ingredienser blir blöta. Låt stå i minst 2 timmer det går också bra över natten.
- Rör sedan ut jästen och socker i 2 dl 37° varm vatten och häll över skållningen.
- Tillsätt dinkelmjöl, vetekross och lite vetemjöl i taget och arbeta ihop degen. Till sist häller du olivoljan i.
Stjälp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda till en rund boll, låt jäsa under bakduk i 1 timme.
- Forma en avlång limpa eller lägg degen i en avlång form. Låt jäsa ytterligare 30 min.
- Sätt ugnen på 225° med lite vatten på botten. Nagga med en gaffel och pensla med vatten.
- Grädda brödet i nedre delen 15 min 225° och sänk sedan temperaturen till 200° och ha i den ytterligare 45 min.
- Lägg brödet på en galler och låt svalna under bakduk.
Publicerat den
19 september 2011
Liknande recept
Skriv kommentar