Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjortronparfait

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

perfekt efterrätt under jul som kan förberedas

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hjortronparfait är en delikatess som är lätt att göra. Det är som en glass som inte kräver någon glassmaskin. Först gör man en puré av hjortronen och passerar genom en sil så att de hårda kärnorna kommer bort. När man gör parfait med fruktpuré blir det bäst om basen görs på äggvita, det vill säga en marängsmet. Äggvita stabiliserar nämligen fruktsyran så att purén inte sjunker till botten och blir frostig. Servera gärna hjortronparfait med mörk choklad och ljummen mylta. Koka hjortronen i en kastrull ca 2 minuter. Passera dem noggrant genom en finmaskig sil och pressa med en sked så att det nästan bara blir kärnor kvar i silen. Ställ purén att svalna.
  2. Vispa äggvitorna på lägsta hastighet tillsammans med cirka 1/4 av sockret. Efter några minuter kan visphastigheten ökas och resten av sockret tillsättas lite i taget. Vispa till ett hårt och blankt skum.
  3. Vispa grädden. Blanda försiktigt ner purén i äggvitevispet och blanda därefter ner den vispade grädden. Rör ner likör.
  4. Häll upp parfaitsmeten i en form som rymmer minst 1 1/2 liter. Täck med plastfilm och ställ i frysen minst 6 timmar.
  5. Ta fram parfaiten ca 1/2 timme före servering. Stjälp upp den och servera gärna med lite extra varma hjortron och mörk choklad. För att göra chokladrutorna, smält mörk choklad på låg värme och häll i en spritspåse. Klipp ett litet hål och spritsa ut önskat mönster på ett bakplåtspapper. Ställ att stelna.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Cassiopeya 17 november 2010

    Gud va gott det låter!! Måste provas =)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.