Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hönökaka

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Ett underbart gott bröd med den rätta "Hönökaka"- smaken. Tar lite tid med all jäsning men slutresultatet är väl värt mödan!!!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret, tillsätt vatten, värm till 37 grader. Finfördela jästen i en bunke, tillsätt lite av degvätskan och rör ut den, häll sedan i resterande degvätska. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen. Arbeta degen i degblandare ca:20 min.
  2. Jäs övertäckt ca 20 min i 28 graders lufttemperatur eller 40 min vid lägre rumstemperatur.
  3. Dela degen i tio delar, rulla till bollar och låt jäsa övertäckta ytterligare till dubbel storlek, i vanlig rumstemperatur tar det ca: 40 min.
  4. Platta till delarna med handen och kavla ut till runda kakor med kruskavel. Ca: 30 cm i diameter. Jäs övertäckta ytterligare 40 min i rumstemperatur. Nagga kakorna.
  5. Grädda i övre delen av ugnen på 250 grader tills kakorna fått gyllenbrun färg på båda sidorna, man måste vända dem.
  6. Eller har du vedeldad ugn, grädda på en tjock gjutjärnsplåt eller direkt på hällen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.