Ett underbart gott bröd med den rätta "Hönökaka"- smaken. Tar lite tid med all jäsning men slutresultatet är väl värt mödan!!!!
Instruktioner
- Smält smöret, tillsätt vatten, värm till 37 grader.
Finfördela jästen i en bunke, tillsätt lite av degvätskan och rör ut den, häll sedan i resterande degvätska.
Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen.
Arbeta degen i degblandare ca:20 min.
- Jäs övertäckt ca 20 min i 28 graders lufttemperatur eller 40 min vid lägre rumstemperatur.
- Dela degen i tio delar, rulla till bollar och låt jäsa övertäckta ytterligare till dubbel storlek, i vanlig rumstemperatur tar det ca: 40 min.
- Platta till delarna med handen och kavla ut till runda kakor med kruskavel. Ca: 30 cm i diameter.
Jäs övertäckta ytterligare 40 min i rumstemperatur.
Nagga kakorna.
- Grädda i övre delen av ugnen på 250 grader tills kakorna fått gyllenbrun färg på båda sidorna, man måste vända dem.
- Eller har du vedeldad ugn, grädda på en tjock gjutjärnsplåt eller direkt på hällen.
Publicerat den
11 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar