Focaccia - italienskt pannbröd - blir gott på buffén. Receptet ger en hel plåt, vilket är praktiskt om du ska bjuda många. Färsk timjan eller rosmarin kan ligga och dra i oljan ovanpå brödet och ge extra smak.
Instruktioner
- Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Sikta ner mjölet på bakbordet.
- Gör en grop i mjölet. Häll i olja, degspad och salt och peppar. Fös ihop mjöl och degspad till en smidig deg och arbeta den blank och elastisk.
- Lägg degen i en oljad bunke och täck med plastfilm, låt den jäsa i 1 timme till dubbel storlek.
- Ta upp degen och arbeta den i någon minut.
- Lägg ut den i en oljad långpanna och gör hål med hjälp av fingrarna i degen.
- Täck degens yta med ett lager olja, lägg ut kvistar av färska örter och klappa in dem i degen. Täck med fuktig duk och låt degen jäsa i ytterligare 1 timme.
- Strö på havssalt och grädda brödet i 20 minuter i 200°.
Publicerat den
16 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter gott, kan man baka i förväg eller måste det vara dagsfärskt? Kan man frysa det? (men det blir kanske inte så bra med saltet och örterna...?)
DEt er et fantastiskt brød, det smager godt, og er meget let at bage. Et tips er: når dejen står til at hæve 2. gang kan man ridse det i firkanter af ønsket størrelse, så er det let at dele. Kan derefter lægges i fryseren, så har du altid friskbagt brød, mums!