Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbsmoussetårta

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

En lätt, elegant sockerkaksbotten, utan bakpulver, fylld med fruktig och läskande jordgubbsmousse! Den är värd allt vispande den kräver, och det behövs kraft i armen för att få moussen riktigt fluffig! Den går givetvis lika bra att göra på färska bär, så det blir en åretrunt-tårta!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en tårtform eller stekpanna som är 21-23 cm i diameter. Klipp till en rundel av smörpapper till bottnen och smöra även den väl.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker mycket vitt och pösigt. Den lilla nypan salt bidrar till att bryta ned äggens konsistens och får dem att gå upp bättre. Sikta mjölet och vänd ned det i ägg-sockersmeten med snabba, kraftiga tag från mitten av bunken ut mot sidorna. Snurra bunken hela tiden med andra handen. Tillsätt det smälta, avsvalnade smöret och arbeta in det på samma sätt.
  3. Fyll formen och bred ut smeten mot kanterna, så att det bildas en grop i mitten. Då jäser kakan upp jämnare i gräddningen. Grädda tårtbottnen 25-30 minuter eller tills den är guldgul och reser sig vid lätt tryck. När den är färdiggräddad lossas den försiktigt runt kanterna med kniv och stjälps upp på bakgaller för att svalna. Dela den sedan i tre bottnar.
  4. Jordgubbsmoussen gör du medan kakan gräddas. Koka en sockerlag av 100 g socker och 5 msk vatten. Den ska bli simmig men inte brun. Blöt upp gelatinbladen, krama ur dem och låt dem smälta i den varma sockerlagen.
  5. Mosa jordgubbarna med en träsked genom en nätsil, så de små svarta prickarna kommer bort. Håll silen över kastrullen med sockerlag, så blandas ingredienserna till moussen direkt. Rör om och vispa sedan kastrullen med moussen i en bunke med kallt vatten, gärna med isbitar. Det tar 20-30 minuter! Men det är värt det ... När man känner att moussen börjar stelna är det dags att breda den mellan tårtbottnarna och över tårtan.
  6. Lägg bottnarna efterhand på en papprundel, då går det lätt att lyfta tårtan för att breda ut moussen på sidorna också. Låt moussen stelna litet innan de halverade jordgubbarna läggs ut i mönster.
  7. Smält vinbärsgeléet och pensla det över jordgubbarna, så de håller sig glansiga och vackra.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.