Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbstårta med apelsinsmörkräm

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Jordgubbstårta med nyplockade svenska jordgubbar är ett måste åtminstone en gång under sommaren. I den här tårtan är den klassiska vispgrädden utbytt mot saftig apelsinsmörkräm, som inte skär sig så lätt i sommarvärmen. Servera tårtan till kaffe eller som efterrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt på ugnen på 200°. Den måste vara helt uppvärmd när kakan sätts in. Smörj och bröa en rund kakform, ca 1½ l.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, med elvisp 3-4 minuter, för hand 7-8 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Koka upp vattnet. Häll mjölblandningen i äggsmeten och rör ned den växelvis med vattnet. Rör om snabbt till en klimpfri smet. Häll smeten i formen och ställ in den i ugnen. Grädda kakan till fin, guldgul färg, ca 30 minuter.
  3. Låt kakan svalna ett par minuter. Lossa den i kanten och stjälp upp på bakgaller. Låt kakan kallna under bakformen.
  4. Rör samman smör, socker och äggula. Riv av skalet på apelsinen på den fina sidan av rivjärnet och pressa ur saften. Blanda skal och saft med smörkrämen, den kanske skär sig men det gör ingenting.
  5. Skölj jordgubbarna till fyllningen om det behövs. Ta bort fästet och skär dem i skivor. Dela sockerkakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett fat och bred ut litet av smörkrämen. Täck med hälften av jordgubbarna. Upprepa med den mittersta bottnen - smörkräm och jordgubbar - och avsluta med den översta bottnen och resten av smörkrämen. Låt tårtan stå kallt och övertäckt i minst 2 timmar.
  6. Skölj jordgubbarna till garneringen om det behövs. Ta bort fästet och dela jordgubbarna på mitten. Täck tårtan med jordgubbarna med den kupiga sidan upp och lägg mandel längs hela kanten. Sikta ev florsocker över strax före serveringen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.