Jordgubbstårta hör till sommarens fikastunder. Här lyxas den till med sherry eller apelsinsaft.
Instruktioner
- Kaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner vattnet. Vänd ner siktat vetemjöl och hjorthornssalt.
- Häll smeten i en smörad och bröad springform, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka om den är färdig. Låt den svalna. Skär kakan i tre bottnar med en lång brödkniv.
- Kräm:
Lägg ägg, socker, maizena och mjölk i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och tillsätt allt i blandningen. Låt krämen koka upp under omrörning.
- Ta kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången. Häll krämen i en skål och strö på lite socker. Låt den kallna i kylskåp. Vispa grädden och vänd ner den i den kalla vaniljkrämen.
- Lägg en av bottnarna på ett fat och häll över 2 msk sherry eller apelsinsaft. Fördela en tredjedel av krämen på bottnen. Lägg på en tredjedel av de skivade jordgubbarna. Upprepa med de andra två bottnarna.
- Dekorera tårtan med jordgubbar och citronmeliss.
Publicerat den
11 juni 2014
Liknande recept
Skriv kommentar