Kalvfrikadeller hör till den av många glömda husmanskosten.
Instruktioner
- Skär bort kanterna på brödet, skär resten i små tärningar. Låt brödet svälla några minuter med 1 dl grädde. Lägg i kalvfärs, äggula, potatismjöl, salt och peppar och arbeta väl till en slät färs. Koka upp buljongen i en vid kastrull.
- Forma med hjälp av handen och en dessertsked små bullar som läggs direkt i den sjudande buljongen. Doppa skeden då och då i buljongen för att undvika att färsen fastnar. Låt frikadellerna sjuda 8-10 minuter i buljongen.
- Gör gräslökssåsen så här: Fräs 2 msk smör och 2½ msk vetemjöl i en kastrull utan att det tar färg. Späd i omgångar med ca 4 dl silad buljong från frikadellkoket. Vispa så att såsen inte klimpar sig.
- Koka såsen ca 5 minuter, rör då och då. Sätt till den hackade gräslöken samt 1 dl vispgrädde. Koka 2-3 minuter, smaka av med ca ½ tsk salt och ev lite nymalen peppar.
- Lägg upp frikadellerna i en karott och slå över såsen. Servera med kokt, eventuellt pressad potatis. Färsk gurka i skivor eller stavar är gott till.
Publicerat den
30 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar