Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kalvfrikadeller med gräslökssås

 
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Kalvfrikadeller hör till den av många glömda husmanskosten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär bort kanterna på brödet, skär resten i små tärningar. Låt brödet svälla några minuter med 1 dl grädde. Lägg i kalvfärs, äggula, potatismjöl, salt och peppar och arbeta väl till en slät färs. Koka upp buljongen i en vid kastrull.
  2. Forma med hjälp av handen och en dessertsked små bullar som läggs direkt i den sjudande buljongen. Doppa skeden då och då i buljongen för att undvika att färsen fastnar. Låt frikadellerna sjuda 8-10 minuter i buljongen.
  3. Gör gräslökssåsen så här: Fräs 2 msk smör och 2½ msk vetemjöl i en kastrull utan att det tar färg. Späd i omgångar med ca 4 dl silad buljong från frikadellkoket. Vispa så att såsen inte klimpar sig.
  4. Koka såsen ca 5 minuter, rör då och då. Sätt till den hackade gräslöken samt 1 dl vispgrädde. Koka 2-3 minuter, smaka av med ca ½ tsk salt och ev lite nymalen peppar.
  5. Lägg upp frikadellerna i en karott och slå över såsen. Servera med kokt, eventuellt pressad potatis. Färsk gurka i skivor eller stavar är gott till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.