Detta är en härligt, förförisk sensomrig paj.
Instruktioner
- Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 krm salt. Tillsätt äggula. Knåda till en deg, plasta in och låt vila i kylskåp ca 25 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel och grädda i ugnen ca 12 minuter eller tills pajen börjar få färg. Låt svalna.
- Koka upp lingon, socker och kanelstång, låt koka ca 3 minuter. Ta av från värmen, ta upp kanelstången.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter, lyft upp dem och rör ner dem i den varma kompotten. Låt svalna.
- Koka upp ½ dl vatten och 1 1/4 dl socker i en kastrull, koka på svag värme till 122 grader ca 7 minuter. Använd digitaltermometer.
Vispa äggvitorna med 1 ½ msk socker till en fast skum, vispa ner den heta sockerlagen i skummet. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
Gaffelmosa lingonen, vänd ner i marängen.
- Fyll pajskalet med lingonkompott, spritsa eller bred marängsmeten ovanpå, forma gärna snyggt med gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter eller tills marängen har fått fin färg.
- Låt pajen svalna något och servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Publicerat den
17 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar