Det är något speciellt med kombinationen katrinplommon och choklad. En skvätt konjak blir pricken över i. Servera pajen med bär och en klick lättvispad grädde.
Instruktioner
- Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant ca 26-28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ formen i 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Lägg plommonen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka dem mjuka under lock 5-10 minuter. Häll av och spara kokvattnet.
- Mixa plommon och konjak. Späd med ca 2 msk kokvatten så det blir en puré. Bred ut purén i det förgräddade pajskalet.
- Vispa grädden till moussen. Smält chokladen över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget. Blanda i hälften av grädden. Vänd sedan ner resten av grädden.
- Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en seg smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll chokladmoussen i pajskalet.
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.
- Servera pajen med bär och lättvispad grädde.
Publicerat den
17 maj 2013
Liknande recept
Skriv kommentar