Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Katrinplommonpaj med mörk chokladmousse

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Det är något speciellt med kombinationen katrinplommon och choklad. En skvätt konjak blir pricken över i. Servera pajen med bär och en klick lättvispad grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, socker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.
  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant ca 26-28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ formen i 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Lägg plommonen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka dem mjuka under lock 5-10 minuter. Häll av och spara kokvattnet.
  5. Mixa plommon och konjak. Späd med ca 2 msk kokvatten så det blir en puré. Bred ut purén i det förgräddade pajskalet.
  6. Vispa grädden till moussen. Smält chokladen över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget. Blanda i hälften av grädden. Vänd sedan ner resten av grädden.
  7. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en seg smet. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll chokladmoussen i pajskalet.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter. Pajen ska fortfarande vara lite lös i mitten, den stelnar ytterligare när den kallnar.
  9. Servera pajen med bär och lättvispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.