En klassisk julkaka som ska friteras och rullas i socker. Kräver lite jobb, men är för många ett måste på kakfatet!
Instruktioner
- Blanda mjölet med bakpulvret.
- Vispa äggulorna och sockret pösigt.
- Rör i mjölet och övriga ingredienser. Arbeta ihop till en lös deg.
- Låt degen vila i kylskåp någon timme.
- Kavla ut degen tunt och använd en sporre för att skära ut 2x10 cm stora bitar. Sporra ut en skåra längs mitten av varje på cirka 1/3 av längden. Trä igenom kortsidan igenom hålet och drag ut kakan något.
- Hetta upp oljan till 180 grader. Lägg i några klenäter åt gången i oljan och fritera dem gyllenbruna på båda sidor. Det tar ungefär en minut. Lyft upp med gaffel eller hålslev och låt klenäterna rinna av på en sikt, ett stekskydd eller på hushållspapper. Vänd dem i strösockret.
- Tips! Kontrollera om rätt temperatur genom att ta en liten bit vitt matbröd och lägga i oljan. Om det tar ungefär en minut för biten att bli brun är oljan lagom varm.
Publicerat den
21 november 2009
Liknande recept
Skriv kommentar