Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kolakrämstarte med rom

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

När socker karamelliseras får det en underbar smörig och rostad smak. Här lyfts smaken med mörk rom till en ljuvligt len kräm i ett sprött pajskal.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen och klä en rund form som är 22 cm i diameter med degen. Tryck till degen så att den fäster mot formen. Nagga degen med en gaffel och grädda i ugnen 10-13 minuter tills tarteskalet är gyllene och sprött. Ställ åt sidan.
  2. Blanda 3 dl av grädden med mjölk i en bringare. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, äggula och majsena i en skål till en slät kräm. Ställ åt sidan.
  3. Blanda socker, vatten och salt i en gryta. Hetta upp på svag värme tills sockret börjar bli gyllene vid kanten. Sväng grytan så att det blir jämnt brynt men rör inte i sockret. Bryn åtta-tio minuter tills sockret är gyllene.
  4. Vispa ner gräddblandningen i sockret så att sockret stelnar. Hetta upp och vispa tills sockret har smält. Vispa i 5 dl av blandningen i skålen med äggblandningen, 1 dl i taget.
  5. Häll allt i grytan och hetta upp under ständig vispning cirka tre minuter tills blandningen har tjocknat till en kräm. Rör i smör och rom och rör tills smöret har smält. Häll över krämen i en skål och täck med plastfolie. Kyl 30 minuter.
  6. Häll den svala krämen i tarteskalet och kyl minst fyra timmar tills krämen är fast. Vispa resten av grädden och klicka den på pajen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.