När socker karamelliseras får det en underbar smörig och rostad smak. Här lyfts smaken med mörk rom till en ljuvligt len kräm i ett sprött pajskal.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen och klä en rund form som är 22 cm i diameter med degen. Tryck till degen så att den fäster mot formen. Nagga degen med en gaffel och grädda i ugnen 10-13 minuter tills tarteskalet är gyllene och sprött. Ställ åt sidan.
- Blanda 3 dl av grädden med mjölk i en bringare. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, äggula och majsena i en skål till en slät kräm. Ställ åt sidan.
- Blanda socker, vatten och salt i en gryta. Hetta upp på svag värme tills sockret börjar bli gyllene vid kanten. Sväng grytan så att det blir jämnt brynt men rör inte i sockret. Bryn åtta-tio minuter tills sockret är gyllene.
- Vispa ner gräddblandningen i sockret så att sockret stelnar. Hetta upp och vispa tills sockret har smält. Vispa i 5 dl av blandningen i skålen med äggblandningen, 1 dl i taget.
- Häll allt i grytan och hetta upp under ständig vispning cirka tre minuter tills blandningen har tjocknat till en kräm. Rör i smör och rom och rör tills smöret har smält. Häll över krämen i en skål och täck med plastfolie. Kyl 30 minuter.
- Häll den svala krämen i tarteskalet och kyl minst fyra timmar tills krämen är fast. Vispa resten av grädden och klicka den på pajen.
Publicerat den
20 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar