Läcker tårta med en god rabarberfyllning och en kolasås som hälls direkt på tårtan.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund kakform, ca 20 cm i diameter.
- Vispa ägg coh socker vitt och pösigt. Smält smör och häll i mjölken. Rör ner den varma blandningen i äggvispet.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och finrivet citronskal.
Vänd med stora luftiga tag ner mjölblandningen.
- Fyll kakformen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna och stjälp upp kakan.
- Dela vaniljstången på längden. Blanda grädde, socker, sirap och vaniljstång. Låt koka till en kolakonsistens ca 20 mintuer under omrörning. Den är färdig vid 125 grader.
- Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg i en kastrull, tillsätt socker, citron och vatten. Låt koka sakta under lock ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk.
- Dela rabarbern till dekorationen i två bitar och hyvla den på längden med en osthyvel. Strö över sockret och låt stå en stund.
- Dela tårtan i två halvor. Fyll med rabarberkompotten.
Lägg på locket och häll över den varma, men lite avsvalnade kolasåsen. Dekorera tårtan med rabarbertrassel.
Publicerat den
22 maj 2012
Liknande recept
Skriv kommentar