Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Krämig potatisgratäng

 
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 1 timme 20 minuter
Skriv ut

Går inte att misslyckas med blir lika god hur man än gör.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Alt1. Mycket krämig gratäng: Ungsvärme 175 grader.
  2. Skala potatis och skiva för hand, skär sedan den gula löken i tunna skivor. Fräs detta i smör, i en stor wokpanna några minuter. Löken och potatisen får inte ta färg utan de ska bli genomskinliga. Häll över grädden och mjölken så det knappt täcker, salta och peppra, pressa i vitlöken.
  3. Puttra detta på svag värme tills potatisen knappt är mjuk, smaka av spadet och känn efter om det är lagom salt, (tänk på att potatis drar mer salt än man man tro).
  4. Rör väldigt försiktigt ner det gröna av purjolöken som du har sköljt väl och skivat i tunna slingor. Gratinera detta i ugn tills du ser att potatisen fått färg och känns riktigt mjuk. Det tar ca 40 minuter. Man ser att gratängen är färdig då spadet har rest sig i hela gratängformen och är lite mörkare på kanterna. Då får man en riktigt krämig gratäng som man aldrig kan misslyckas med.
  5. Alt 2. Skiva ner potatis och lök i formen och salta peppra och lägg ned hackad vitlök och purjo i lager. Lägg så ett par varv och häll över grädde och mjölk tills det knappt täcker. Skillnaden mellan ovanstående sätt att göra gratäng är att man får estetiskt snyggare gratäng så här medans det tar längre tid att tillaga. Den ska se ut på samma sätt som ovan när den är färdigräddad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.