Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kronärtskocka - fylld sådan

 
  • Serverar: 3-6 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Nu är det kronärtskockans tid. Ett tidsödande men typiskt Italienskt recept med enkla fattigmansingredienser som transformeras till något sublimt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. ANSNING AV KRONÄRTSKOCKORNA (de som har taggar har mer smak och är därmed godare medan de utan är oftast större och är lättare att fylla)
  2. Eftersom skärsnitten på kockorna svartnar, ha en skål med cirtonsaft att doppa dem i.
  3. 1. Skär av toppen - till hälften eller oftast mer (det går lättast med en tandad brödkniv) 2. Skär av skaftet vid bottnen. 3. Drag bort de grövsta bladen runt omkring 4. Skölj snabbt i vatten och doppa den i citronsaften 5. Ta vara på en bit av de mjukaste innerdelarna av skaftet närmast bottnen och lägg i citronsaften.
  4. FYLLNING: Lägg mangold (rå eller förväld), persilja, mortadella och bitarna från skaftet på en stor skärbräda. Strimla och hacka allt tills det är riktigt finfördelat. I Italien använder man en rund kniv (månskära) som rullas fram och tillbaka. Detta moment kan även göras med mixer men risken är att det blir lite väl grötigt. Lägg blandningen i en skål och tillsätt en nypa salt (då vattnar sig mangolden om den är rå). Sen ägg, olja, parmesan, peppar och ströbröd. Rör om. Blandningen ska vara ganska lös men formbar, som köttbullesmet ungefär.
  5. NU TILL FYLLANDET: Dra försiktigt i kockans blad utifrån och innåt så att den vidgar sig tills man kan se in i mitten. Försök trycka in fyllning i mellanrummen och i mitten (lite pilligt). Lägg sen en runt formad hög ovanpå så den nästan får sin ursprungliga storlek.
  6. TILLAGNINGEN: I en kastrull just lagom stor till antalet färdigfyllda kronärtskockor lättbryns löken, vitlöken och till sist persiljan i lite olja. Häll på ca 1 centimeter buljong. Ställ i kockorna tätt i kastrullen och låt sjuda (ångkoka) under lock till de är mjuka, ca 30 minuter beroende på storleken. Känn med en pinne. Fyll på mer buljong om det behövs

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.