Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kycklingbullar i curry- och jordnötssås

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Jag hittade detta smarriga recept på www.vinochmatguiden.se och där skriver Monika Österheim såhär: Enkel vardagsmat som smakar mycket! De här kycklingbullarna är bara smaksatta med lite riven lök och salt. Det är såsen som är smakrik och bestämmer hela rätten. Anpassa mängden chili och bestäm själv hur het du vill ha den. Gillar du inte färsk koriander så skippa det. I receptet ingår chili. Jag har testat med färsk chili en gång, koreanska chiliflingor en annan och även sambal oelek. Det har blivit gott alltihop. Använd med andra ord den chili du har hemma - chilisås på flaska, krossad chili, chiliexplosion m.m. fungerar också - huvudsaken är att man får till lite chilihetta. Testa dig fram och börja med mindre mängd. Använder du kokosmjölk kan du med fördel slå grädde i såsen för krämighet. Tar du kokosgrädde räcker det med gräddmjölk eller bara mjölk. Återigen, använd vad du har hemma. Såsen är ganska mäktig så jag tror att måltiden kan stretchas upp till 6 personer om det inte är familjens tonårskillar som ska hugga in. Är man bara 4 blir det gott och väl över till ett par mindre luncher. Är du inte sugen på curry, gör köttbullarna med en annan god sås och servera ris, pasta eller goda grönsaker till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mixa löken med mjölken. Lägg lökmassan i en stor bunke. Salta och blanda. Tillsätt ströbrödet och låt stå att svälla en liten stund. Vänd sedan ner kycklingfärsen och blanda väl. Rulla 30 st bullar. Var noggrann och tänk på god hygien när du hanterar kyckling. Stek bullarna i smör i en stekpanna, 7-8 min, i två omgångar. Lägg dem åt sidan på ett fat när de klara, täck med folie och och håll dem varma.
  2. Mixa eller finhacka jordnötterna och ställ åt sidan. Förbered och koka upp riset.
  3. Klicka i lite mer fett i stekpannan och fräs curry och chili. Slå över kokosgrädde och gräddmjölk (hälften grädde hälften mjölk eller ta bara mjölk eller bara grädde). Slå i fond eller pudra över buljongpulver. Klicka i chutney. Är det stora bitar frukt i chutneyn brukar jag klippa dem i småbitar i decilitermåttet. Blanda. Häll sedan i de mixade jordnötterna. Rör om och låt koka upp. Smaka av med salt.
  4. Lägg tillbaka köttbullarna i stekpannan med såsen och låt alltihop puttra samman en stund och bli genomvarmt. Smaka av med limesaft, ca 0.5 lime (spara resten till servering). Är såsen för tjock, späd med vatten eller mjölk till bra konsistens.
  5. Under tiden hackar du den färska koriandern. Vid servering, vänd ner hälften av koriandern i grytan och lägg resten ovanpå eventuellt tillsammans med lite hackade jordnötter (0.5 dl sparade). Servera med limeklyftor och ris.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • mumsan 13 mars 2016

    Gjorde det extra enkelt, körde kycklingbullarna i 250°C ugn i 10-15 minuter. Klickade ut de på bakpappersklädd plåt med ett msk-mått som jag sköljde i kallt vatten mellan varje klick.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.