Ljuvlig äppelpaj med mandelmassafyllning. Med det fluffiga marängtäcket blir äppelpajen extra lyxig.
Man kan förbereda den dagen innan och lägga på marängtäcket samma dag som pajen ska ätas.
Instruktioner
- Botten:
Blanda ihop alla ingredienser och lägg degen i en plastpåse i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter med degen. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.
- Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärtor (så att pajkanterna hålls på plats och inte åker ner). Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna, ta bort ärtor och folie. Om inte pajskalet är riktigt färdiggräddat kan man sätta in det några minuter till.
- Fyllning:
Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Vänd klyftorna i socker och kanel. Riv mandelmassan fint och blanda med äggulan, citron och socker. Bred ut över pajskalet och lägg på äpplena i ett fint cirkelformat mönster. Grädda i ca 25-30 minuter på 175 grader, tills äpplena börjar mjukna.
- Maräng:
Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka vatten och socker till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader, börja vispa upp äggvitan. Häll i sockerlagen i en fin stråle och vispa på högsta hastighet i några minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat.
- Bred marängen över äppelfyllningen och bränn med en gasolbrännare. Har du ingen brännare så sätt in pajen på 250 grader grill i några minuter tills den fått färg. Passa noga, det går fort!
Publicerat den
15 december 2015
Liknande recept
Skriv kommentar