Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mandel- och äppelkrans

 
  • Serverar: 18 portioner
Skriv ut

Ett recept från Leila Lindholm. En krans med smak av äpple och kanel. Jättegod!.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Stöt kardemumma fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  4. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.
  5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm, cirka 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
  6. Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Eller på plåt med bakplåtspapper.
  7. Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och vik upp snitten åt vartannat håll.
  8. Sätt varmluftsugnen på 175 grader, höj temperaturen med 20-25 grader om du har vanlig ugn .
  9. Jäs kransarna under bakduk i cirka 1 timme. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  10. Grädda kransarna i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.