Ett recept från Leila Lindholm. En krans med smak av äpple och kanel. Jättegod!.
Instruktioner
- Stöt kardemumma fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm, cirka 1/2 cm tjock.
Bred på fyllningen och strö över rivet äpple. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
- Lägg rullarna som kransar i smorda kakformar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Eller på plåt med bakplåtspapper.
- Klipp sneda snitt i kransarna, nästan helt igenom, med 1 cm mellanrum och vik upp snitten åt vartannat håll.
- Sätt varmluftsugnen på 175 grader, höj temperaturen med 20-25 grader om du har vanlig ugn .
- Jäs kransarna under bakduk i cirka 1 timme.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
- Grädda kransarna i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
Publicerat den
23 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar