Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mascarponedessert med fikon

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

En riktigt lyxig dessert gjord på italiensk färskost som är len och gräddig. Passa på att göra desserten efter jul då du kanske har torkad frukt kvar i kylen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg fikonen i en skål och häll på vatten. Låt dra över natten eller minst sex timmar.
  2. Koka upp fikonen med vattnet i en gryta. Låt sjuda på medelstark värme ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  3. Häll fikonblandningen i en mixer. Tillsätt socker, citronskal, citronsaft och likör. Kör allt till en puré.
  4. Vispa grädden tills den tjocknar. Rör mascarponeosten mjuk i en skål och blanda ner 1-2 dl av grädden. Rör ner två tredjedelar av fikonpurén i krämen.
  5. Häll smeten i sex-åtta glas så att de blir nästan halvfulla. Lägg på 1 msk puré och sedan lite mer mascarponekräm. Ställ i kylen i minst fyra timmar.
  6. Gör kaffesirapen. Hetta upp sirap i en gryta. Blanda kaffepulvret med vatten och rör ut kaffet i sirapen. Rör ner kaffelikören när sirapen är het men inte kokar. Ta grytan från värmen. Förvara sirapen övertäckt.
  7. Ta glasen ur kylen, klicka på resten av vispgrädden och ringla över varm eller kall kaffesirap. Garnera gärna med färska fikon.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.