En riktigt lyxig dessert gjord på italiensk färskost som är len och gräddig. Passa på att göra desserten efter jul då du kanske har torkad frukt kvar i kylen.
Instruktioner
- Lägg fikonen i en skål och häll på vatten. Låt dra över natten eller minst sex timmar.
- Koka upp fikonen med vattnet i en gryta. Låt sjuda på medelstark värme ca 20 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
- Häll fikonblandningen i en mixer. Tillsätt socker, citronskal, citronsaft och likör. Kör allt till en puré.
- Vispa grädden tills den tjocknar. Rör mascarponeosten mjuk i en skål och blanda ner 1-2 dl av grädden. Rör ner två tredjedelar av fikonpurén i krämen.
- Häll smeten i sex-åtta glas så att de blir nästan halvfulla. Lägg på 1 msk puré och sedan lite mer mascarponekräm. Ställ i kylen i minst fyra timmar.
- Gör kaffesirapen. Hetta upp sirap i en gryta. Blanda kaffepulvret med vatten och rör ut kaffet i sirapen. Rör ner kaffelikören när sirapen är het men inte kokar. Ta grytan från värmen. Förvara sirapen övertäckt.
- Ta glasen ur kylen, klicka på resten av vispgrädden och ringla över varm eller kall kaffesirap. Garnera gärna med färska fikon.
Publicerat den
5 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar