Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mina stora, grekinspirerade surdegsbröd

(1 kommentar)  
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Stora, saftiga bröd som inte smular, lite salta av fetaosten men underbart goda. För icke surdegsnördar går det bra att baka dem på vanlig jäst.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lös upp den färska jästen i ljummet vatten och tillsätt övriga ingredienser utom salt, oliver och fetaost. Börja med den mindre mängden vetemjöl och arbeta degen väl i ca 10 minuter i assistent. Tillsätt salt och arbeta degen i 5 minuter till innan oliver och fetaost blandas ner. Kör några varv på låg hastighet, bara så allt blandas men inte krossas.
  2. Jäs i ca 2 timmar, jästiden varierar beroende på surdegens jäskraft och rumstemperatur.
  3. Ta upp på mjölat underlag, knåda igenom degen och arbeta in mer mjöl om det behövs. Dela degen i 2 lika stora delar, rundriv och forma till 2 limpor.
  4. Jäs på bakpappersklädd plåt i ca 1 ½ timme. Skåra med vass kniv. Ställ en ugnsplåt längst ner i ugnen och häll i ca 5 dl kallt vatten.
  5. Grädda limporna på nedersta falsen, först i 250º i 10 minuter. Sänk till 200º och grädda i ytterligare ca 35 minuter. Lufta ugnen flera gånger under tiden för att släppa ut ånga. Det ger en tjockare och hårdare skorpa.
  6. Låt svalna utan bakduk. Går bra att frysa. Är man inte surdegsnörd så kan man använda 50 g färsk jäst i stället.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • UBO5011 17 november 2012

    toppengoda!! perfekt till soppan. :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.