Stora, saftiga bröd som inte smular, lite salta av fetaosten men underbart goda. För icke surdegsnördar går det bra att baka dem på vanlig jäst.
Instruktioner
- Lös upp den färska jästen i ljummet vatten och tillsätt övriga ingredienser utom salt, oliver och fetaost. Börja med den mindre mängden vetemjöl och arbeta degen väl i ca 10 minuter i assistent. Tillsätt salt och arbeta degen i 5 minuter till innan oliver och fetaost blandas ner. Kör några varv på låg hastighet, bara så allt blandas men inte krossas.
- Jäs i ca 2 timmar, jästiden varierar beroende på surdegens jäskraft och rumstemperatur.
- Ta upp på mjölat underlag, knåda igenom degen och arbeta in mer mjöl om det behövs. Dela degen i 2 lika stora delar, rundriv och forma till 2 limpor.
- Jäs på bakpappersklädd plåt i ca 1 ½ timme. Skåra med vass kniv. Ställ en ugnsplåt längst ner i ugnen och häll i ca 5 dl kallt vatten.
- Grädda limporna på nedersta falsen, först i 250º i 10 minuter. Sänk till 200º och grädda i ytterligare ca 35 minuter. Lufta ugnen flera gånger under tiden för att släppa ut ånga. Det ger en tjockare och hårdare skorpa.
- Låt svalna utan bakduk. Går bra att frysa. Är man inte surdegsnörd så kan man använda 50 g färsk jäst i stället.
Publicerat den
23 januari 2012
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
toppengoda!! perfekt till soppan. :-)