Detta är riktigt lyxiga vetebrödsflätor med grädde och ägg i degen. Bjud hem mormor en söndagseftermiddag och servera denna goda längd till kaffet.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Tillsätt grädde och vatten.
- Värm allt till fingervärme, 37º. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör om tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, ägg och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Gör fyllningen: Rör matfettet smidigt med florsocker och vaniljsocker.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två bitar.
- Kavla ut varje degbit till en platta, ca 30x40 cm. Bred fyllningen på degplattorna. Vik ihop degen på mitten till en längd, ca 15x40 cm.
- Skär varje längd i 10 bitar, ca 4 cm breda. Skär varje degbit i tre remsor. Fläta ihop remsorna. Nyp ihop ändarna. Lägg flätorna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225º.
- Pensla flätorna med uppvispat ägg. Hacka nötkärnorna. Strö över nöthacket. Grädda flätorna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler.
Publicerat den
22 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar