Ett enkelt och lättlagat grovt rågbröd som är gott att äta redan samma dag.
Instruktioner
- Smörj två avlånga brödformar (formarna ska vara 1½-2 liter stora). Lös jästen i det fingervarma vattnet.
- Därefter blandar du i resten utav ingredienserna. Degen blir kletig och fast i konsistensen. Ska alltså inte knådas utan bara röras ihop i en bunke för att sedan delas upp i varsin form. Platta ut degen med hjälp av en vattensköljd matsked så går det lättare.
- Sätt ugnen på 200 grader. Jäs bröden i 30 minuter.
Bakas sedan i 1 timme på 200 grader därefter sänker du temperaturen till 175 grader och låter brödet bakas i ytterligare ½ timme.
- Pensla sedan brödet med vatten och låt de ligga och svalna under en handduk eller bakduk.
- Tips! Brödet blir mörkt i färgen men om du tycker att det blir för mörkt lägg ett bakplåts-papper över bröden i ugnen mot slutet. Vad gäller matättikan så finns blandningen på respektive ättiksflaska.
- Smaklig spis!
Publicerat den
20 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar