Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Panettone italiensk julkaka

 
Skriv ut

En tradition i Italien. Kakan ser ut som en sufflé men påminner i konsistensen om en kompakt sockerkaka. Den bakas med jäst.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ner jästen och 1 tesked av sockret i det ljumma vattnet och låt stå i ca 10 minuter, tills blandningen är skummig. Vispa äggulorna (i en stor skål) och rör ner jästblandningen, saltet och resten av sockret. Vispa ner 250 g av mjölet och sedan det mjuka smöret, lite i taget. Knåda in resten av mjölet till en deg.
  2. Knåda degen på en lätt mjölad yta tills den är fast och elastisk. Lägg den i en oljad plastpåse och låt jäsa till dubbel storlek på en varm plats.
  3. Arbeta degen på en lätt mjölad yta och knåda in sultanrussin, russin och fruktskal tills allt är jämt fördelat. Lägg degen i en 18 cm kakform och täck med lite oljad plastfolie. Låt stå på en varm plats tills degen höjt sig till kanten på formen.
  4. Ta bort folien och pensla med lite av det smälta smöret. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 20 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i ytterligare 20-30 minuter. Ta ut formen och pensla översidan och sidorna med resten av det smälta smöret. Servera varm eller kall, skuren i tunna skivor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.