Frasig botten fylls med en pinjenöts- och mandelfyllning som sedan toppas med en läcker basilikaglass och söt pesto. Himmelskt god och läcker kombination av Medelhavssmaker.
Instruktioner
- Basilikaglass:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna under vispning och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
- Sjud det till 85 grader eller tills det börjar tjockna under kraftig vispning. Ta kastrullen från värmen, det får inte koka. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen över natten. Sila av den. Blanda i finhackad basilika och kör den i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen i 1-2 timmar och servera den därefter.
- Kakbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i kuber. Blanda ihop det med florsocker och mjöl. Tillsätt till sist gulan och blanda till en jämn deg. Låt den vila kallt i ca 30 minuter.
- Kavla ut degen och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärter (så håll pajkanten på plats) Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt den svalna, ta bort ärter och folie.
- Fyllning:
Riv mandelmassan. Vispa ihop den med smöret, vispa i äggen, ett i taget och vänd i mjölet. Häll fyllningen i pajskalet och strö över pinjenötterna. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen fått en gyllenbrun yta.
- Pesto:
Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt lagen kallna helt. Mixa örterna och pinjenötterna hastigt. Tillsätt sockerlagen. Mixa inte för länge för då blir peston slät.
- Servera basilikaglassen till pajen och ringla över peston. Garnera med färska basilikablad.
Publicerat den
11 juli 2014
Liknande recept
Skriv kommentar