Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Plommonpaj med knäckig gräddfyllning

 
Skriv ut

En riktigt lyxig plommonpaj med extra allt. Hoppa över valnötterna om du hellre vill baka en nötfri paj.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka snabbt ihop smör, socker och vetemjöl till en deg. Vispa upp halva ägget och tillsätt det till degen. Resterande ägg sparas till fyllningen. Tryck ut degen jämnt i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm. Låt formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
  2. Fyllning: Smält sockret i en stekpanna till en gyllenbrun färg. Passa så att det inte bränns! Tillsätt ca 1 dl av vispgrädden. Rör om och låt småkoka under omrörning tills alla klumpar lösts upp. Tillsätt resten av grädden och ge såsen ytterligare ett uppkok. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Halvera plommonen och ta bort kärnorna. Skär halvorna i mindre bitar och lägg dem i ett vackert mönster i mördegsskalet. Strö över de hackade valnötskärnorna. Vispa ihop äggen lätt och rör ner i den avsvalnade karamellsåsen tillsammans med mandellikören.
  4. Häll ut såsen jämnt över plommonen. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, 25-30 minuter.
  5. Servera eventuellt med en klick vispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.