En riktigt lyxig plommonpaj med extra allt.
Hoppa över valnötterna om du hellre vill baka en nötfri paj.
Instruktioner
- Hacka snabbt ihop smör, socker och vetemjöl till en deg. Vispa upp halva ägget och tillsätt det till degen. Resterande ägg sparas till fyllningen. Tryck ut degen jämnt i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm. Låt formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
- Fyllning:
Smält sockret i en stekpanna till en gyllenbrun färg. Passa så att det inte bränns! Tillsätt ca 1 dl av vispgrädden. Rör om och låt småkoka under omrörning tills alla klumpar lösts upp. Tillsätt resten av grädden och ge såsen ytterligare ett uppkok. Ställ åt sidan att svalna.
- Halvera plommonen och ta bort kärnorna. Skär halvorna i mindre bitar och lägg dem i ett vackert mönster i mördegsskalet. Strö över de hackade valnötskärnorna. Vispa ihop äggen lätt och rör ner i den avsvalnade karamellsåsen tillsammans med mandellikören.
- Häll ut såsen jämnt över plommonen. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, 25-30 minuter.
- Servera eventuellt med en klick vispad grädde.
Publicerat den
13 oktober 2015
Liknande recept
Skriv kommentar