Mandelformar bakas ofta till jul, men de är lika goda året om. Här får de en annorlunda fyllning, smaksatt med krossade polkagrisar. Kanske något för gottegrisen?
Instruktioner
- Börja med mandelformarna: Sätt ugnen på 225 grader. Skålla och skala sötmandeln och mal den sedan i en mandelkvarn.
- Hacka samman mandel, matfett, socker och mjöl till en deg, för hand eller i en matberedare. Dela degen i 25 bitar. Tryck ut degbitarna i smorda, veckade metallformar. Ställ formarna på en bakplåt.
- Grädda mandelformarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna något innan de försiktigt stjälps ur formarna.
- Gör fyllningen: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden hårt. Stöt polkagrisarna grovt. Blanda äggvisp, grädde och polkagrisbitar.
- Smält gelatinbladen, utan att först krama ur vattnet, i en kastrull eller i mikron. Låt gelatinet svalna något.
- Häll gelatinet i gräddblandningen under omrörning. Låt fyllningen stå kallt tills den blir halvflytande, ca 15 minuter.
- Fyll mandelformarna med polkafyllningen. Ställ dem svalt att stelna ca 1 timma. Garnera med krossade polkagrisar.
Publicerat den
29 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar