Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Polska munkar

 
Skriv ut

Det finns olika varianter av munkar, här kommer en från Polen. 1 glas är 250 ml.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur (framför allt att du inte blandar kalla ägg direkt från kylskåpet med övriga ingredienser!). Ta en stor dunk och gör surdegen genom att blanda varm mjölk, jäst, 2 skedar socker och ca 1 glas mjöl. Blanda ihop allt så noggrant du kan och låt stå övertäckt för att jäsa.
  2. Smält smör och låt det kallna. När surdegen börjar växa, lägg till äggulor, resten av sockret och ca 1 glas mjöl. Arbeta degen noggrant och lägg till det smälta smöret och tillräckligt med mjöl för att degen lätt släpper dina fingrar (eller köksmaskinens redskap) och degen förblir mjuk. Låt degen jäsa igen tills den blir dubbelt så stor.
  3. Kavla ut degen till en platt rundel, täck över och låt jäsa en stund.
  4. Ta fram 2 runda glas (eller annat redskap) av olika diametrar. Tryck ut rundlar i degen med hjälp av det ena med större diameter. Lägg sylt av valfri smak på varannan rundel och täck över med en tom rundel av degen, pressa lätt ihop kanterna.
  5. Med hjälp av det mindre glaset trycker du av kanterna. Låt munkarna jäsa lite på mjölat bakbord.
  6. Koka munkarna i smält varm ister eller matolja tills de får ljusgul färg. Kom ihåg att munkarna fortsätter att bakas även efter du har tagit upp dem, de är täckta med kokande fett. När du har tagit upp munkarna, lägg dem på ett smörgåspapper och vänd på dem efter en stund för att låta dem rinna av ordentligt. Slutligen strö över med florsocker eller dekorera med glasyr.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.