Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Potatis- och getostpaj

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En god paj som passar i många olika sammanhang. Den smakar lika bra kall som ljummen, som ensamrätt eller tillsammans med kallskuret kött.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör, mjöl, vatten och salt i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta tills en boll bildas.
  2. Tryck ut degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ pajen i kylen 30 minuter eller i frysen 15 minuter. Förgrädda pajskalet 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
  3. Gör fyllningen. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka skivor. Blanda vispgrädde och mjölk i en kastrull med tjock botten. Lägg potatisen i gräddblandningen och sjud den cirka 8 minuter. Dra bort kastrullen från plattan.
  4. Smula ner nästan all getost i kastrullen och låt den smälta. Låt blandningen svalna något innan äggen blandas ner. Var försiktig så att inte potatisskivorna går sönder. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll fyllningen i det förgräddade skalet. Grädda pajen cirka 40 minuter eller tills fyllningen har stannat, d v s inte dallrar när man puttar lite lätt på formen.
  6. Höj värmen till 225 grader och smula ner resten av getosten. Grädda ytterligare 5 minuter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.