En god paj som passar i många olika sammanhang. Den smakar lika bra kall som ljummen, som ensamrätt eller tillsammans med kallskuret kött.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Blanda smör, mjöl, vatten och salt i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Arbeta tills en boll bildas.
- Tryck ut degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ pajen i kylen 30 minuter eller i frysen 15 minuter. Förgrädda pajskalet 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
- Gör fyllningen. Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka skivor. Blanda vispgrädde och mjölk i en kastrull med tjock botten. Lägg potatisen i gräddblandningen och sjud den cirka 8 minuter. Dra bort kastrullen från plattan.
- Smula ner nästan all getost i kastrullen och låt den smälta. Låt blandningen svalna något innan äggen blandas ner. Var försiktig så att inte potatisskivorna går sönder. Smaka av med salt och peppar.
- Häll fyllningen i det förgräddade skalet. Grädda pajen cirka 40 minuter eller tills fyllningen har stannat, d v s inte dallrar när man puttar lite lätt på formen.
- Höj värmen till 225 grader och smula ner resten av getosten. Grädda ytterligare 5 minuter.
Publicerat den
27 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar