Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rabarberkompott med vaniljbavaroise och karamelliserade nötter

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En vaniljbavaroise är helt enkelt en lite lyxigare vaniljsås som stabiliseras med en aning gelatin och lättas upp med vispad grädde. Resultatet blir på inget sätt gelatinstunsigt utan otroligt krämigt med en smältande känsla på tungan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med de karamelliserade nötterna: hacka nötter eller mandel grovt, jag använde en blandning av mandel och osaltade pistagenötter.
  2. Blanda socker och vatten i en liten kastrull och smält över ganska kraftig värme tills karamellen börjar få en svagt brun färg. Häll i de hackade nötterna och blanda runt. Fortsätt värma tills karamellen fått lagom färg, passa så den inte blir för mörk, det går fortare än kvickt att förvandla knäckig karamell till bränt socker.
  3. Bred ut nötterna på ett bakplåtspapper för att svalna.
  4. Rabarberkompotten görs på enklast tänkbara vis: blanda rabarber skuren i bitar och socker i en kastrull. Värm sakta och låt rabarbern sjuda tills den är mjuk. Smaka av om det behövs mer socker. Låt svalna.
  5. Provsmaka nötterna bara för att kolla om de är så goda som de ser ut och gör därefter vaniljbavaroisen. Vispa grädden och ställ in i kylen. Blanda äggulor, socker och gelatin i en skål. Snitta upp vaniljstången och låt den sjuda upp tillsammans med mjölken. Vispa ner några matskedar av mjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölk.
  6. Provsmaka den där nöten som hamnat utanför de andra och låt därefter vaniljsåsen sjuda upp så att den tjocknar en aning. Ta genast av den från värmen och sila eventuellt ner såsen i en skål om du vill ha en perfekt jämn och slät konsistens. Låt såsen kallna under omrörning i ett vattenbad. När du märker att såsen börjar tjockna blandas den vispade grädden ner. Ställ in i kylen så den får stelna ytterligare.
  7. Varva rabarberkompott och fluffig vaniljbavaroise i 4 glas. Vill man ha lagren separerade kan man ställa glasen i kylen efter att de två första lagren fyllts på och låta krämen stelna lite innan nästa lager. Kan man inte bärga sig går det utmärkt att fylla på alla lagren direkt.
  8. Grovhackade de karamelliserade nötter som överlevt provsmakningarna och strö på toppen. Dyk ner med skeden i syrlig rabarberkompott och längta till vårsolen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.