En riktig risottobomb. Kombinationen musslor och grönsaker tillsammans med svamp gör det här till en finfin rätt.
Instruktioner
- Kontrollera att alla musslor är stängda. De som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, de som då inte sluter sig kastas.
- Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
- Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpeppar och musslor.
- Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara kokspadet.
- Plocka musslorna ur skalen och lägg i spadet.
- Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar.
- Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans med olivoljan.
- Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket någon minut. Tillsätt fiskbuljong och vin. Koka långsamt i 10-15 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
- Smält smöret till risotton u en kastrull, tillsätt finhackad lök och fräs varsamt så att den blir genomskinlig utan att få färg.
- Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljongen och vinet.
- Koka långsamt utan lock ca 20 minuter tills riset blivit mjukt och krämigt. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med resten av buljongen och vinet.
- Blanda ner grönsaks- och svampblandningen i riset och rör därefter mycket försiktigt ner räkor och musslor. Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto med en fyllig och mustig smak.
- Smaka av med salt och låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, så att skaldjuren behåller sin spänst.
- Servera risotton i djupa tallrikar med några räkor och musslor på toppen.
Publicerat den
13 juni 2011
Liknande recept
Skriv kommentar