Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffransrutor med färskostfyllning

 
  • Serverar: 25 portioner
Skriv ut

Härliga rutor i långpanna med en krämig apelsin- och vaniljfyllning. Glutenfria. Ett bra tips är att spritsa ner fyllningen i hålen så att den kommer långt ner i kakan - den jäser nämligen upp och blir ordentligt hög.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
  2. Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin i ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
  3. Blanda ingredienserna till fyllningen.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Platta ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Placera plattan i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. När degen jäst klart gör du gropar i den, tätt, tätt och ganska djupt. Fördela fyllningen i groparna, gärna med en spritspåse (se tips där uppe). Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-13 minuter. Titta så att kakan inte bränns på slutet. Ta ut, låt svalna och dela i rutor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.