Denna mycket goda och lite annorlunda äppelkaka, som får sin goda smak av rom, blir alltid lika populär när jag bjuder på den. Jag serverar den med hemmagjord vaniljglass.
Instruktioner
- Rör matfett och socker ljust och poröst. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör sen ner detta i smeten.
- Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skålla och skala mandeln, hacka den grovt.
- Smörj en form (gärna med avtagbar kant) väl. Låt russinen dra i rom en stund (jag brukar göra det allra först).
- Bred ut hälften av degen i formen. Lägg på äpplena och russinen med romspadet. Bred på resten av degen. Stö över pärlsocker och mandel.
- Grädda kakan i ugnen vid 175 gader på nedersta falsen i ca 1 timme.
Servera varm eller ljummen.
- Jag gör alltid 1 ½ sats av degen, tycker en blir för lite.
Publicerat den
2 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar