Det är trevligt att baka bröd med rivna rotsaker i. Det blir både saftigt och färggrant.
Instruktioner
- Skala och riv rödbetorna eller morötter var för sig, häll bort ev saft.
- Lägg 13 dl vetemjöl och grynblandning i en skål eller i köksmasinens skål. Dela smöret i bitar och lägg det på mjölet. Lägg också i salt, honung, riven rödbeta eller morot och jästen delad i mindre bitar.
- Värm mjölken och häll i skålen. Arbeta degen väl, ca 5 min i maskinen eller 10 min för hand. tillsätt ev mer mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela rödbetsbrödet i 10 delar och morotsbrödet i 20. Forma rödbetsbrödet till runda platta bröd och moröttsbrödet till ovala bullar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt jäsa 15-20 minuter till.
- Strö ev lite vetemjöl över bröden och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
28 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar